12 July 2011

Legends of the Game: Larry Bird AKA: "Legend", "The Great Inventor"

By p@p@donk   Posted at  12:09 AM   Αφιερώματα 4 comments

Στις 7 Δεκεμβρίου, 1956 γεννιέται στο West Baden, Indiana ο Larry Joe Bird το τέταρτο από τα έξι παιδιά των Joe και Georgia Bird. Ο μικρός μεγαλώνει στη μικρή πόλη του French Lick που βρίσκεται στο κέντρο μιας πεδιάδας με καλλιέργεια καλαμποκιού. Το μικρό ξανθομάλλικο αγόρι μεγάλωνε μέσα στην ανέχεια και τη φτώχεια και κανείς δεν φανταζόταν ότι κάποια μέρα θα γινότανε ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του NBA και των Boston Celtics.
Για 13 σεζόν που αγωνίστηκε με τη φανέλα της ομάδας της Βοστώνης, από το 1979-80 έως και το 1991-92, ο Bird προσωποποίησε την συνέπεια, την αυταπάρνηση, την ομαδικότητα, την σκληρή δουλειά και την αρτιότητα σε όλους τους τομείς το παιχνιδιού όπως το σκοράρισμα, η πάσα, το ριμπάουντ, την άμυνα, το αλτρουιστικό παιχνίδι και πιθανόν το σημαντικότερο όλων τις clutch εμφανίσεις του. 
Ο Larry Bird είχε τόση αυτοπεποίθηση που συνήθιζε να βηματίζει προς τον πάγκο των αντιπάλων λίγο πριν το εναρκτήριο Jumpball, να τους κοιτάζει και να λέει: "Προβλέπω να σας ρίχνω μια 40αρα σήμερα !!!". Ο Bird διέθετε τόσο θανατηφόρο σουτ που στην προπόνηση συνήθιζε να επιχειρεί σουτ 3πόντων με κλεισμένα τα μάτια. Ανάμεσα στους σύγχρονους του μόνο ο τεράστιος Earvin "Magic" Johnson θεωρούνταν καλύτερος πασέρ από τον ίδιο. Άλλωστε με τον Magic θα συνδεόταν για πάντα και θα αποτελούσαν το δίδυμο που θα απογείωνε το άθλημα σε επίπεδα απλησίαστα και θα το καθιστούσε το Νο1 προϊόν παγκοσμίως. Ο Larry προσωποποιούσε την αγάπη για το άθλημα και δεν έχουν υπάρξει πολλοί που να ζούσαν τόσο έντονα το παιχνίδι, που ρισκάραν την σωματική τους ακεραιότητα πηδώντας πάνω από καρέκλες και πλήθος για να σώσουν μια διεκδικήσιμη κατοχή μπάλας.
Ο Bird αποτέλεσε την ιδανική προσωποποίηση του "Celtics Pride". Υπήρξε ένας ποιοτικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση, σκληρά προπονούμενος - το work ethic του είναι μνημειώδες και ανεπανάληπτο έως και σήμερα - αθλητής που απέδιδε καλύτερα σε στιγμές πίεσης και μπορούσε να εμπνεύσει τους συμπαίχτες του και να τους κάνει καλύτερους. Όπως παλιότερα είχαν κάνει οι Bob Cousy, Bill Russell, John Havlicek και David Cowens, ο χαμηλών τόνων Bird προτιμούσε να τραβάει το επίκεντρο της δημοσιότητας όχι τόσο για τις ατομικές του διακρίσεις, όσο για το γεγονός ότι έκανε καλύτερους τους συμπαίχτες του και έπαιρνε από αυτούς τον καλύτερο εαυτό τους μέσα στο γήπεδο. Ακόμα και αυτοί οι μύθοι των Celtics δεν βίωσαν ποτέ το πλήθος του Boston Garden να εκστασιάζεται με την παρουσία τους και να τους αναγνωρίζει ως κυρίαρχους του αθλήματος με τον τρόπο που βίωσε ο Larry Bird. Απλά στην θέαση του το Garden παραληρούσε. Από τα πρώτα του χρόνια όλοι μα όλοι τον θεωρούσαν τον κορυφαίο όλων των εποχών κάτι που φάνταζε ακόμα πιο δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς την Ιστορία της ομάδος και τους 13 - στην προ Bird εποχή - τίτλους της.
Ο Larry Bird συνέβαλλε τα μέγιστα στην αναγέννηση του οργανισμού των Celtics που υπέφερε τα προηγούμενα χρόνια από παίχτες κατώτερους των στάνταρ της ομάδας και από την εγκατάλειψη των οπαδών. Οι Celtics της σεζόν 1976-1979 είχαν τη μικρότερη προσέλευση θεατών από όλες τις ομάδες του NBA. Με τον Bird ως κεντρικό σημείο αναφοράς μιας σωστά δομημένης ομάδας οι Celtics καταφέρανε να κερδίσουνε 3 τίτλους NBA και 10 τίτλους της Atlantic Division. Πέρα από τα 3 δαχτυλίδια Πρωταθλητή ο Bird συγκέντρωσε στο πέρασμα της καριέρας του πλήθος ατομικών διακρίσεων. Έγινε μόλις ο 3ος παίχτης στην ιστορία, μετά τους Wilt Chamberlain, Bill Rusell και ο πρώτος μη Center που κατακτά 3 συνεχόμενους τίτλους NBA MVP Award. Υπήρξε και τις 12 σεζόν μέλος της All - Star Team, ανακηρύχθηκε 2 φορές Finals MVP και ήταν 9 φορές μέλος της All NBA 1st Team. Παράλληλα οδήγησε για 4 σεζόν την λίγκα στο ποσοστό στις ελεύθερες βολές.
Όντας παθιασμένος τελειομανής ο Larry Bird μετατράπηκε σε είδωλο για τους οπαδούς των Celtics αλ΄΄α και από το ευρύτερο μπασκετικό κοινό και τους αναλυτές του αθλήματος εξαιτίας των ηρωικών του προσπαθειών στα τελευταία δευτερόλεπτα των αγώνων, σκοράροντας από φαινομενικά αδύνατες γωνίες είτε με ανάποδα lay-up είτε με 3ποντες βόμβες από τα 8 μέτρα πάνω από δύο και πολλές φορές τρεις αμυντικούς. Άλλωστε ο Bird δεν σταμάτησε να καταπλήσσει τα πλήθη μέχρι και την τελευταία ημέρα της καριέρας του.
Η συμβολή του στην εξάπλωση του αθλήματος ήταν τόσο σημαντική που ο κομισάριος του NBA David Stern στην τελετή της απόσυρσης του από την ενεργό δράση το 1992 εξαιτίας σοβαρότατου προβλήματος στην μέση του, είπε γι' αυτόν "Ο Larry Bird κατάφερε να εγκαθιδρύσει σε μια ολόκληρη γενιά φιλάθλων τον τρόπο που βλέπουν, βιώνουν και αναγνωρίζουν τις αξίες του αθλήματος".
Ο μύθος του Larry Bird ξεκίνησε στην μικροσκοπική πόλη του French Lick των 2.059 κατοίκων που είχαν ως διέξοδο από την καθημερινότητα την παρακολούθηση των αγώνων της ομάδας του Springs Valley High School, σε μια πολιτεία που το μπάσκετ αποτελεί θεσμό και οι αγώνες Λυκείων και Πανεπιστημίων αποτελούν σοβαρότατο κομμάτι της κοινωνίας. Όταν ο Bird έγινε μέλος του Springs Valley στο γήπεδο συνέρρεαν περίπου 1.600 άνθρωποι σε κάθε αγώνα για να παρακολουθήσουν το μικρό αγόρι με τα ξανθά μαλλιά και με το αστείο χαμόγελο που διέθετε μαγική ικανότητα στο σουτ.
Οι τραυματισμοί και σοβαροί μάλιστα αποτέλεσαν μέρος της ζωής του ακόμα και από αυτή την πρώιμη φάση καθώς αναγκάστηκε να χάσει όλη τη δεύτερη σεζόν εξαιτίας ενός κατάγματος του αστραγάλου. Όμως ο Bird δεν πτοήθηκε και συνέχισε την σκληρή δουλειά για να επανέρθει όσο το δυνατόν καλύτερος. Και το έπραξε. Στην 3η του χρονιά ο Birdstar στην ομάδα και την οδηγεί σε ρεκόρ 19-2. Αμέσως ο Larry μετατράπηκε σε τοπική διασημότητα. Οι φίλαθλοι της ομάδας προσφέρονταν να βοηθήσουν την οικογένεια του στις μετακινήσεις της καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει δικό της αυτοκίνητο. Στην 4η και τελευταία του χρονιά - και ενώ έχει προσεγγίσει το ενδιαφέρον αμέτρητων scouter των κολλεγιών - ο Bird έγινε ο αρχισκόρερ στην ιστορία του σχολείου και κατάφερνε να γεμίσει ασφυκτικά το γήπεδο με 4.000 - υπερδιπλάσιους του πληθυσμού της πόλης - φιλάθλους σε κάθε εντός έδρας αγώνα.
Οι προτάσεις από τα κολλέγια της χώρας πέσανε βροχή όμως το αγροτόπαιδο από την Ιντιάνα δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του μακριά από την αγαπημένη του πόλη. Έτσι εντάχθηκε στο Indiana University και την μεγάλη ομάδα των Hoosier του θρυλικού προπονητή Bobby Knight που κάθε χρόνο εμφανίζονταν ως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο του NCAA και ήταν μέλος των περίφημων Big 10 Πανεπιστημίων της χώρας.. Όμως το πανεπιστημιακό περιβάλλον των περίπου 37.000 φοιτητών, η πίεση και η αναγνωρισιμότητα μαζί με την δυσκολία που είχε ο Larry να μεταβαίνει στο French Lick αποδείχτηκαν δυσβάσταχτα για τον χαμηλών τόνων και εσωστρεφή έφηβο που παίρνει την απόφαση να εγκαταλείψει το κολλέγιο και το λαμπρό μέλλον που ανοίγονταν μπροστά του. Γύρισε πίσω στην γενέτειρά του όπου ο δήμος της πόλης του προσέφερε δουλειά προκειμένου να τα βγάζει πέρα. Για ένα μικρό διάστημα γράφτηκε στο Northwood Intitute πριν αποφασίσει να ενσωματωθεί στο τοπικό και μικρό Indiana State. Εξαιτίας όμως της αλλαγής κολλεγίου που είχε κάνει και σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν είχε δικαίωμα για 12 μήνες να αγωνιστεί με την ομάδα άλλου κολλεγίου. Ολόκληρη τη χρονιά ο Bird την πέρασε στο γυμναστήριο όπου έβαζε αμέτρητες ώρες σκληρής προπόνησης κάθε μέρα. Άλλωστε ένιωθε άνετα ξανά στο μικρόκοσμο της περιοχής του και μακριά από τα φώτα της διασημότητας. Η ομάδα του Indiana State δεν έτρεφε υπόληψης στον μπασκετικό κόσμο του NCAA και τελειώσε τις τελευταίες δύο σεζόν με ρεκόρ 12-14 μην μπορώντας να συμμετάσχει καν στην τελική φάση της Περιφέρειας και με μέσο όρο φιλάθλων 3.000 άτομα ανά παιχνίδι. Μόλις ξεκίνησε ο Bird να παίζει με την ομάδα, όπως είχε κάνει και στο Springs Valley, μετέτρεψε πλήρως την εικόνα της ομάδας, ανάγκασε την τοπική κοινωνία να γεμίζει το γήπεδο σε κάθε αγώνα και ανάγκασε τις υπόλοιπες ομάδες να αναγνωρίσουν τους Sycamores ως υπολογίσιμους αντιπάλους. Την πρώτη του χρονιά ο Bird είχε +30points, +10rebounds σε ΚΑΘΕ αγώνα της ομάδας του. Αυτόματα το καλοκαίρι η ζήτηση των εισιτηρίων διαρκείας πενταπλασιάστηκε ενώ της ημέρες των αγώνων οι φοιτητές των Πανεπιστημίων δεν πηγαίνανε στα μαθήματά τους και στηνόταν για πάνω από 8 ώρες στην ουρά στο γυμναστήριο για ένα μαγικό χαρτάκι. Μάλιστα αντί για διαφήμιση των αγώνων στα τοπικά κανάλια το Πανεπιστήμιο πρόβαλλε κλιπάκια με τα Highlights του Larry Bird !! Η αναγνώριση και η συμβολή του ήταν τέτοια που για αυτό το κομμάτι γης της Αμερικής το Basketball ονομαζόταν "Larry Bird Ball" και ήτανε το σημείο αναφοράς της κοινωνίας του Terre Haute.
O Larry οδήγησε στην τελευταία του χρονιά τους Sycamores σε αήττητη σεζόν και στο Νο 1 στην Εθνική κατάταξη των κολλεγίων. Στην κυριολεξία μόνος του οδήγησε την ομάδα του Indiana State στο Final 4 του NCAA για το 1979. Εκεί κάνοντας απίστευτα πράγματα στον ημιτελικό εναντίον του De Paul του Mark Aguirre οδηγεί την ομάδα στον Τελικό και τον ίδιο αντίπαλο του Michigan που καθοδηγούτανε από τον Earvin "Magic" Johnson. Αυτή η σημαδιακή στιγμή στον χρόνο θα άλλαζε για πάντα τις ζωές και των δύο αλλά και την Ιστορία του Μπάσκετ.
Ο Τελικός του NCAA 1979 έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα σε τηλεθέαση αθλητικά γεγονότα όλων των εποχών και θα ήτανε το παιχνίδι που θα άλλαζε τη ροή της Ιστορίας του αθλήματος. Το θαύμα που είχε πετύχει ο Bird σταμάτησε στον Τελικό όπου το Michigan βάζοντας 3 παίχτες πάνω στον Bird κατέκτησε τον τίτλο και ο Bird βγήκε ηττημένος στην πρώτη αναμέτρηση με τον άνθρωπο που θα συνδεόταν οι ζωές τους με τρόπο μοναδικό για πάντα. Μέχρι σήμερα η συμβολή του Bird στη σεζόν των Sycamore θεωρείται το μεγαλύτερο ατομικό επίτευγμα αθλητή στην Ιστορία του Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος. Παρά την ήττα στον Τελικό ο Larry Bird αναδείχτηκε 1978-1979 College Player of the Year ενώ έφυγε από το ISU ως ο 5ος σκόρερ στην Ιστορία του Κολλεγιακού Μπάσκετ. Στην τριετή εποχή του Larry Bird οι Sycamores είχαν συνολικό ρεκόρ 81-13!! κάτι που δεν θα πλησίαζαν καν ποτέ στο μέλλον.
Ο "Red" Auerbach είχε πάρει το μεγάλο ρίσκο να επιλέξει τον Larry Bird στο draft του 1978 μην γνωρίζοντας ακόμα αν ο παίχτης θα μεταβεί στο NBA ή αν θα συνέχιζε για την τελευταία του χρονιά στο Πανεπιστήμιο καθώς πίστευε ότι ήταν ο κατάλληλος για να μετατρέψει ξανά την ομάδα σε διεκδικήτρια και να την βγάλει από το αδιέξοδο που είχε περιέλθει καθώς τη σεζόν 1977-78 οι Celtics είχαν ρεκόρ 32-50 ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ της σεζόν 1949-50. Παρά το γεγονός ότι ο Bird αποφάσισε να παραμείνει στο κολλέγιο για την τελευταία του χρονιά ο Auerbach δεν ανησυχούσε καθώς πίστευε ότι ο Larry θα μπορούσε να μετατρέψει την εικόνα της ομάδας η οποία τη σεζόν 1978-79 πραγματοποίησε την χειρότερη χρονιά της Ιστορίας της με ρεκόρ 29-53.
Ο Larry Bird ενσωματώθηκε στους Celtics τη σεζόν 1979-80 και ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της μεγαλύτερης ανάκαμψης σε μια χρονιά στην Ιστορία του NBA καθώς οι Celtics βελτιώθηκαν κατά 32 νίκες και επιτυγχάνοντας ρεκόρ 61-21 και κερδίζοντας την Atlantic Division.Ο Bird ξεκίνησε και τα 82 παιχνίδια της σεζόν και οδήγησε την ομάδα του στο σκοράρισμα (21.3 ppg), στα ριμπάουντ (10.4 rpg), στα κλεψίματα (143 steals) και στα λεπτά συμμετοχής (2.955 min) ενώ ήταν δεύτερος  στις ασίστ (4.5 apg) και στα εύστοχα τρίποντα (58 3pts Fg). Παρόλο που την ίδια χρονιά ο διόσκουρός του Magic Johnson κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις με τους Lakers ο Bird κερδίζει το βραβείο του NBA Rookie of the Year και πραγματοποιεί την 1η του από τις συνολικά 12 εμφανίσεις του σε All-Star Game. Βέβαια ο μεγάλος του αντίπαλος καταφέρνει να κερδίσει τον τίτλο καθώς στη σειρά των Τελικών του 1980 o Magic κάνει τρομακτικά πράγματα απέναντι στους 76ers και κερδίζει τον τίτλο του NBA Finals MVP.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αγώνες της σεζόν 1979-1980
Η πρώτη μονομαχία με τον Magic στο Boston Garden
Ο 2ος Τελικός  της Ανατολής με τους 76ers

Το καλοκαίρι οι Celtics προχωρούν σε ένα trade που θα έμενε στην ιστορία ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα στην ιστορία, φέρνοντας από τους Minnesota τον Center Robert Parish και τον Rookie Kevin McHale για να πλαισιώσουν τον βετεράνο Cedric Maxwell και φυσικά τον Larry Bird σε μια Frontline που θα κουβαλούσε την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου του NBA για τη σεζόν 1980-81. Για να φτάσουν όμως στους Τελικούς οι Celtics επιφέρανε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές που έχουν γίνει ποτέ στου Τελικούς της Ανατολής απέναντι στους 76ers γυρνώντας την σειρά ενώ ήταν πίσω με 3-1 και κερδίζοντας τα 3 εναπομείναντα παιχνίδια κάνοντας σε καθένα από αυτά ανατροπή στο σκορ καθώς και στα τρία οι 76ers διατηρούσαν το προβάδισμα στη μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων. Στους Τελικούς του NBA για τη σεζόν 1981 αντιμετώπισαν τους Houston Rockets του επιβλητικού Center Moses Malone τους οποίους κατέβαλαν σε 6 παιχνίδια με σκορ 4-2. Ο Bird ήταν για ακόμη μια φορά ο ιθύνων νους και ο ηγέτης της ομάδας έχοντας 21.2 points, 10.9 rebounds, 161 steals και 3.239 λεπτά συμμετοχής στη διάρκεια της σεζόν.
Πλέον ορδές φιλάθλων κατέκλυζαν όχι μόνο το Boston Garden - όπου από το 1983 έως το 1992 που ο Bird εγκατέλειψε είχε ΜΟΝΙΜΑ soldout - άλλα όλα τα γήπεδα στην Αμερικανική επικράτεια για να παρακολουθήσουν εν δράση τον Larry Bird. Μαζί με τον Magic είχαν αναζωογονήσει το Πρωτάθλημα και βοηθούσαν να καταστεί αντάξιο και του καινούργιου του σλόγκαν "NBA Action. It's FAN-tastic!!" Μετά από μόλις δύο σεζόν στον οργανισμό οι φίλαθλοι, οι προπονητές και οι αντίπαλοι γνώριζαν πλήρως τι να περιμένουν από τον Larry Bird: Μεγάλες εμφανίσεις, ηγετικό χαρακτήρα και clutch καταστάσεις. Η αυτοσυγκέντρωση και η αυτοπεποίθηση του Larry δεν είχαν αντάξιο σύγκρισης. Δεν πτοούνταν ποτέ και πολλές φορές έμοιαζε ασταμάτητος. Οι αμέτρητες ώρες σκληρής δουλειάς και προπόνησης στο σουτ του που είχε κάνει ως πιτσιρικάς απέδιδαν σημαντικούς καρπούς στην καριέρα του στο NBA. Κάνεις άλλος σύγχρονός του δεν διέθετε τόσο καλό και σταθερό περιφερειακό σουτ.

Αγώνες της σεζόν 1980-1981
Ο 2ος Τελικός της Ανατολής με τους 76ers

Τη σεζόν 1981-82 ο Larry έγινε για πρώτη φορά από τις τρεις συνεχόμενες μέλος της NBA All Defensive 2nd Team παρόλο που ήταν σχετικά αργός, χωρίς αθλητικά προσόντα και δν ήταν και από τους καλύτερους στην one-on-one άμυνα, η αντίληψη και η αίσθηση του γηπέδου που είχε τον καθιέρωσαν ως έναν από τους καλύτερους παίχτες στην ομαδική άμυνα και στο διάβασμα του παιχνιδιού. Άλλωστε όπως αναλυτές έλεγαν " Ο Bird διαβάζει το Play του αντιπάλου πριν καλά - καλά αρχίζει να το ξεδιπλώνει στο γήπεδο." Παράλληλα ήρθε δεύτερος στην ανάδειξη του MVP of the Year Award πίσω μόνο από τον Moses Malone κάτι που θα επαναλαμβανόταν με ακριβώς τους ίδιους πρωταγωνιστές και την επόμενη χρονιά. Ενώ στο All-Star Game του 1982 σκόραρε 19 points και τους 12 από τους τελευταίους 15 της Ανατολικής Ομάδας για να κερδίσει και τον τίτλο του All-Star Game MVP. Όμως τα Πρωταθλήματα των σεζόν 1982 και 1983 κατέληξαν στους μεγάλους αντιπάλους Los Angeles Lakers και Philadelphia 76ers αντιστοίχως.

Αγώνες των σεζόν 1982 και 1983
1982 5ος Αγώνας στη σειρά με τους Washington Bullets
1983 Ο 4ος Αγώνας και το σκούπισμα από τους Milwaukee Bucks

Ο Larry Bird θα επέστρεφε στους Τελικούς του NBA το 1984. Με μέσους όρους 26.5 points, 7.4 assists, 9.4 rebounds και 90% στις βολές ηγούταν της προσπάθειας της ομάδας του. Ο τίτλος του MVP of the Year ήρθε φυσιολογικά και ήταν ο πρώτος από τους 3 συνεχόμενους που θα κέρδιζε όντας μόλις ο τρίτος που θα κατόρθωνε κάτι τέτοιο μετά τους Bill Russell και Wilt Chamberlaineκαι ο πρώτος μη Center. Στους Τελικούς του 1984 θα έβρισκε απέναντι του έπειτα από 5 χρόνια τον Magic Johnson σε μια σειρά τελικών που κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ τηλεθέασης και είναι στην τριάδα  των κορυφαίων τηλεοπτικών γεγονότων. Στη σειρά που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια αθλητική κοινότητα και που μετέτρεψε το άθλημα στο Νο 1 παγκόσμιο προϊόν ο Larry Bird θα έπαιρνε την εκδίκησή του για τον προ 5ετίας χαμένο Τελικό και θα ανακηρύσσονταν Πρωταθλητής με 4-3. Στον 5ο αγώνα της σειράς που διεξήχθη στο Boston Garden η θερμοκρασία στο γήπεδο ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου, όμως ο Bird παρέμεινε απτόητος σκοράροντας 34 points και οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 121-103. Στον 7ο Τελικό, που καθήλωσε στους τηλεοπτικούς δέκτες όλη την υφήλιο, ο Bird με 20 points, 12 rebounds και πλήρη εμφάνιση κατέκτησε τον τίτλο με την νίκη με 111-102. Στη σειρά των Τελικών ο Larry Bird έιχε 27.4 points, 14.1 rebounds και φυσιολογικά του απονεμήθηκε και ο τίτλος του NBA Finals MVP.

Αγώνες της σεζόν 1984
Ο 2ος αγώνας της σειράς με τους Bucks
Ο 7ος Αγώνας της σειράς με τους New York Knicks

Στη κανονική διάρκεια της σεζόν 1984-85 σκόραρε 28.7 ppg και ήταν στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας ενώ έκανε και κάποιες από τις μεγαλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του όπως στην αναμέτρηση με τους Atlanta Hawks που έκανε ρεκόρ καριέρας με 60 points σε μια μνημειώδη εμφάνιση. Επίσης είχε ποσοστό ευστοχίας στα 3ποντα 42.7% με 56/131 υπολειπόμενος μόνο του Byron Scott των Lakers. Και εκεί που η Regular Season κύλησε ιδανικά η ατυχία τον ξαναχτύπησε με την έναρξη των Playoff. Στην αρχή υπέστη κάταγμα σε δύο δάχτυλα του δεξιού του χεριού ενώ στους Τελικούς της Ανατολής άρχισε να νιώθει εντονότατες ενοχλήσεις στον δεξιό του αγκώνα. Ο Bird αγωνιζόταν με εντονότατους πόνους ενώ έκανε παυσίπονες ενέσεις πριν από κάθε αγώνα στη σειρά των Τελικών απέναντι ξανά στον Magic Johnson και τους Lakers. Ο Bird ήταν συγκλονιστικός όμως αυτή τη φορά νικητής θα έβγαινε ο Magic σε μια σειρά Τελικών 6 παιχνιδιών που οι Lakers κέρδισαν με 4-2. Στον Bird έμεινε η παρηγοριά του 2ου MVP of the Year Award. Το καλοκαίρι, όπως πάντα, ο Larry θα το πέρναγε στο French Lick. Εκεί αποφάσισε να φτιάξει το μονοπάτι που οδηγούσε στο σπίτι - που ο ίδιος είχε αγοράσει για την οικογένειά του - μονος του. Εκεί ενώ έσκαβε !!!!!! ένιωσε για πρώτη φορά έντονους πόνους στη μέση. Ήταν η ειρωνεία της μοίρας. Να θέσει σε κίνδυνο την καριέρα του κάνοντας απλά καθημερινά πράγματα, όπως έκανε τόσα και τόσα χρόνια. Για τα επόμενα 7 χρόνια ο Bird έπρεπε, πέρα από το να προσπαθεί να κερδίζει τίτλους, να φροντίζει τη μέση του και να ξεπερνά τους αφόρητους πόνους. Το ίδιο καλοκαίρι η Converse κανονίζει να γυρίσει ένα διαφημιστικό με τον ίδιο και τον Magic στη γεννέτειρα του Bird. Αυτή ήταν η αφορμή να γνωριστούνε και να δημιουργήσουν μια μοναδική φιλική σχέση, η οποία για την διάρκεια της σεζόν έμενε πάντοτε στην άκρη.

Αγώνες της σεζόν 1985
Ο Αγώνας εναντίον των Atlanta Hawks με το ρεκόρ καριέρας των 60 points του Larry
Ο 5ος Αγώνας της σειράς με τους Detroit Pistons

Η επόμενη σεζόν θα έβρισκε τον Bird υγιή και ο ίδιος θα έκανε την πληρέστερη χρονιά του οδηγώντας τους Celtics στον Τίτλο του Πρωταθλήματος του 1986. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ομάδα εκείνης της χρονιάς είναι και η κορυφαία ομάδα στην Ιστορία του NBA. Από τη σεζόν αυτή ο Larry αναγνωρίζεται απ' όλους ως ζωντανός μύθος και αποκαλείται απ' όλους ως "Larry Legend". Η χρονιά ήταν γεμάτη διακρίσεις: NBA MVP Award, Finals MVP, The Sporting News Man of The Year, Associated Press Male Athlete of the Year ενώ κέρδισε και τον νεοσύστατο διαγωνισμο 3πόντων στο All-Star Game, τίτλο που θα κέρδιζε 3 συνεχόμενες χρονιές. Παράλληλα οδηγούσε το Πρωτάθλημα σε εύστοχα 3ποντα (82 3pts) και σε ποσοστό στις ελεύθερες βολές με 89.6 % επιτεύγματα τα οποία ήταν ανήκουστα για Forward έως τότε. Άλλωστε με ύψος 2.08μ κάθε άλλο περί κοντός θεωρούτανε. Οι Celtics τελειώσαν τη χρονιά με ρεκόρ 67-15 ενώ εντός έδρας υπέστησαν μόλις μια ήττα. Στους Τελικούς του NBA το 1986 θα έβρισκε απέναντί του όχι τον Magic αυτή τη φορά αλλά τους Twin Towers των Houston Rockets Hakeem Olajuwon, Ralph Sampson. Στη σειρά των έξι αγώνων ο Larry Bird εν άφησε κανένα περιθώριο στη νεανική και γεμάτη ενθουσιασμό ομάδα των Rockets και σχεδόν είχε μέσους όρους Triple Double με 24.0 points, 9.7 rebounds, 9.5 assists. Μάλιστα στον καθοριστικό 6ο Τελικό είχε 29 points, 11 rebounds, 12 assists και την επίτευξη του Triple Double - επίτευγμα που πέτυχε πάμπολλες φορές στην καριέρα του. Η ανάδειξή του σε Finals MVP δεν παραξένεψε κανέναν.

Αγώνες της σεζόν 1986
Κανονική περίοδος εναντίον των Lakers
Ο 2ος Αγώνας της σειράς με τους Bulls, όπου ο MJ σκοράρει 63 points
Ο 4ος Αγώνας της σειράς με τους Bucks

Την επόμενη σεζόν και ενώ από τα μέσα της αρχίζουν οι ενοχλήσεις στη μέση του  ο Bird κατορθώνει ένα ακόμα επίτευγμα καθώς γίνεται ο πρώτος παίχτης στην ιστορία που τελειώνει τη χρονιά με +50% Fg, +90% ft.με 52.5 fg και 91% FT. Μάλιστα με τρόπο αυθεντικά δικό του επανέλαβε το ίδιο κατόρθωμα και την επόμενη σεζόν με 52.7 fg, 91.6 FT έχοντας παράλληλα και τις δυο σεζόν πάνω από 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ ανά αγώνα. Η χρονιά 1987 επιφύλασσε ένα ιστορικό Highlight του Bird στους Τελικούς της Ανατολής με τους Pistons. Στον 5ο Τελικό και ενώ οι Celtics υπολείπονταν 107-106 με 5 δευτερόλεπτα να απομένουν ο Larry έκλεψε την επαναφορά από τον Isiah Thomas και έκανε assist στον Dennis Johnson που με lay-up έδωσε την νίκη στην ομάδα του. Αυτό ήταν το κομβικό σημείο της σειράς που θα έβρισκε τους Celtics νικητές και για 4η συνεχόμενη χρονιά στους Τελικούς του NBA για το 1987.Εκεί θα ξανααντιμετώπιζε τον Magic, αλλά οι γηρασμένοι και καταβεβλημένοι από τραυματισμούς Celtics θα υποτάσσονταν με σκορ 4-2. Ο Larry Bird ήταν πλέον 30 ετών και τα προβλήματα στη μέση του διαρκώς χειροτερεύουν ενώ το ίδιο καλοκαίρι κάνει εγχείρηση στον αχίλλειο τένοντα καθώς έκρυβε τον τραυματισμό του μέσα στη χρονιά για να βοηθήσει την ομάδα. Δυστυχώς για τον ίδιο άλλα και όλο το φίλαθλο κοινό αυτή ήταν η τελευταία παρουσία του σε Τελικούς όμως οι ηρωικές του εμφανίσεις κάθε άλλο παρά είχανε τελειώσει.

Αγώνες της σεζόν 1987
Ο 5ος Τελικός της Ανατολής με τους Pistons και το κλέψιμο στον Isiah
Ο 7ος Τελικός της σειράς με τους Detroit Pistons

Τη σεζόν 1987-88 ο Larry Bird έγινε ο πρώτος παίχτης στη ιστορία των Celtics που πέτυχε σε έναν αγώνα +40points, +20rebounds. Αυτό το πέτυχε με αντιπάλους τους Indiana Pacers έχοντας 42 points, 20 rebounds. Τέλειωσε τη σεζόν με 29.9 ppg, ενώ κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον διαγωνισμό 3πόντων του All-Star Game. Ιστορική είναι η κίνησή του πριν αρχίσει ο διαγωνισμός να πάει στους αντιπάλους του και να τους πει "Όπως είστε όλοι μαζεμένοι κουβεντιάστε και ψάξτε ποιος θα βγει δεύτερος, εγώ πάω να πάρω το βραβείο!" Η πορεία της ομάδας σταμάτησε στους Τελικούς της Ανατολής από την ανερχόμενη δύναμη του οργανισμού τους Detroit Pistons. Στη σειρά των ημιτελικών όμως ο Bird είχε προλάβει να δώσει μια ακόμα εκπληκτική ερμηνεία. Οι Celtics αντιμετωπίζουν τους Hawks και τα πάντα κρίνονται στο 7ο και τελευταίο παιχνίδι στο Boston Garden. Εκεί παρακολουθήσαμε την μεγαλύτερη μονομαχία 2 αθλητών σε 4η παρίοδο αγώνα Playoff. Η μονομαχία του Larry Bird Vs Dominique Wilkins άφησε άφωνους όσους την παρακολουθήσαν. Ο Bird χρειάστηκε να σκοράρει 20 points στην τελευταία περίοδο για να καταβάλλει τον μεγάλο του αντίπαλο και να δώσει την νίκη στην ομάδα του.

Αγώνες της σεζόν 1988
Αγώνας κανονικής περιόδου εναντίον των Lakers
Αγώνας κανονικής περιόδου εναντίον των Bulls
Ο 6ος Αγώνας της σειράς με τους Hawks
Ο 7ος Αγώνας της σειράς με τους Hawks
O Ημιτελικός του McDonald's Open στη Μαδρίτη με την Γιουγκοσλαβία

Η σεζον 1988-89 είναι η απαρχή των τεράστιων τραυματισμών καθώς μόλις μετά από έξι αγώνες αναγκάζεται να μπει στο χειρουργείο και να κάνει επέμβαση και στους δύο αχίλλειους τένοντες και να χάσει όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Την σεζόν 1989-1990 ο Larry θα επιτύχει το 3ο μεγαλύτερο σερί εύστοχων βολών στην ιστορία ευστοχώντας σε 71 συνεχόμενες. Όμως οι τραυματισμοί και κυρίως το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα στη μέση τον ταλαιπωρούν. Τη σεζόν 1990-91 θα χάσει ακόμα 22 αγώνες αλλά θα επιστρέψει στα Playoff όπου οι Celtics αντιμετωπίζουν τους Pacers. Μάλιστα στο 5ο παιχνίδι της σειράς σε μια διεκδίκηση της μπάλλας ο Larry πέφτει άσχημα στο παρκέ και χτυπάει στο πρόσωπο, ενώ του γυρίζει και ο ώμος. Η εικόνα του να πηγαίνει στα αποδυτηρια με έντονους πόνους φέρνει κατήφεια στο Garden. Ο Bird όμως όπως τόσα και τόσα χρόνια δεν καταλαβαίνει από πόνους επιστρέφει αλλάζει το momentum της συνάντησης και οδηγεί την ομάδα στην νίκη με 124-121. Η ιαχή "Larry,Larry,Larry" δονεί ξανά την ατμόσφαιρα.

Αγώνες των σεζόν 1990 και 1991
1990 Αγώνας Κανονικής Περιόδου εναντίον των Bulls
1990 Αγώνας Κανονικής Περιόδου εναντίον των Lakers
1990 1ος Αγώνας της σειράς με τους New York Knicks
1990 2ος Αγώνας της σειράς με τους New York Knicks
1991 Δύο Αγώνες Εναντίον των Chicago Bulls


Το καλοκαίρι ο Bird υποβάλλεται σε εγχείρηση αφαίρεσης δίσκου από τη μέση όμως η κατάσταση εν βελτιώνεται και η σεζόν που ακολουθεί θα είναι το κύκνειο άσμα του μεγάλου αυτού αθλητή. Εξαιτίας των αφόρητων πόνων χάνει 37 αγώνες ενώ η εικόνα του ξαπλωμένος μπρούμυτα στον πάγκο έχει θεμελιωθεί εδώ και χρόνια.Όμως ακόμα και σε αυτή την κατάσταση ο Bird φροντίζει με τις εμφανίσεις του να διευρύνει τον μύθο του. Αποκορύφωμα η εμφάνισή του κόντρα στους Portland Trail Blazers του Clyde Drexler, που με μια απίστευτη εμφάνιση που συμπεριλαμβάνει 16 points στην τελευταία περίοδο και συνολικά 49 points, 14 rebounds, 12 assists, 4 steals οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με 152-148 μετά από δύο παρατάσεις. Αναγκάζοντας τον Clyde Drexler να παραδεχθεί μετά τον αγώνα "Anytime you have Bird on the floor, anything can happen!!" 
Εκείνη τη χρονιά είδαμε και τη μοναδική ίσως, γκάφα αυτού του αθλητή έτσι για να καταλάβουμε ότι και αυτός είναι άνθρωπος. Στο 4ο παιχνίδι με αντίπαλους τους Cavaliers ο Bird αστοχεί σε ελεύθερο lay-up και σπαταλά την ευκαιρία να ισοφαρίσει τη σειρά σε 2-2. Ο Bird έχασε λόγω πόνων 4 παιχνίδια και οι Cavs κέρδισαν τα τρία από αυτά. Ο ίδιος γνώριζε ότι η καριέρα του έχει τελειώσει αλλά από τη στιγμή που του δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσει τον μοναδικό τίτλο που του έλειπε, το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο, δεν θα την άφηνε να περάσει. Ο Larry Bird και ο Magic Johnson - οι άνθρωποι που μαζί πορευτήκανε επί 13 ολόκληρα χρόνια- είναι οι αρχηγοί μιας ομάδας που έχει στις τάξεις της παίχτες όπως οι Jordan, Barkley, Stockton, Pippen, Robinson, Ewing, Mullin, Malone, Drexler, τη μια και μοναδική Dream Team που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Αυτό ήταν και το ιδανικό πρελούδιο του Larry Legend στο παγκόσμιο φίλαθλο κοινό.

Αγώνες του 1992
Η καταπληκτική του εμφάνιση εναντίον των Blaizers
Ο Τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων εναντίον της Κροατίας

Στις 18 Αυγούστου 1992 ο Larry Bird ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Σε 897 παιχνίδια είχε 21.791 πόντους (24.3 ppg), 8.974 ριμπάουντ (10.1 rpg) και 5.695 ασίστ (6.3 apg) ενώ σούταρε στα σουτ εντός πεδιάς με 49.6% και με 88.6 % στις ελεύθερες βολές.
ΟΟι Celtics για να τιμήσουν τον μεγάλο τους αρχηγό οργάνωσαν στο Garden - και ενώ η ομάδα είχε υποχρεώσεις στην Δύση  - μια βραδιά που συμπεριελάμβανε τίποτα άλλο πέρα από την τιμή στον Bird. 20.000 φίλαθλοι κατέκλυσαν το γήπεδο ενώ άλλες 15.000 παρακολουθούσαν από γιγαντοοθόνες.
Όσοι δεν έχουν δει αυτή τη βραδιά συνιστώ ανεπιφύλαχτα να την παρακολουθήσουν και να καταλάβουν πως αποδίδονται οι τιμές που αρμόζουν στους μεγάλους αυτού του αθλήματος.

Larry Bird's Retirement Night at the Garden
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε δύο Ντοκυμαντερ για τον μεγάλο Larry "Legend" Bird
Larry Bird A Basketball Legend

Larry Bird - Magic Johnson A Courtship of Rivals
Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο ιδιαίτερο σέσιμο των δύο θρύλων μέσα από δικές τους αφηγήσεις

Πιο κάτω είναι συγκεντρωμένα Highlight που αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο του αθλητή.
 Παρακάτω δείτε τα All-Star Game του 1982 και του 1985

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

4 comments:

  1. Καταπληκτική δουλειά. Πραγματικά μπράβο.

    ReplyDelete
  2. Εξαιρετικό και πλήρες το αφιέρωμα που έγραψες για το πιο μπασκετικό μυαλό της ιστορίας του αθλήματος. Φοβερές εικόνες και βιντεάκια που απεικονίζουν την φοβερή καριέρα του Larry Legend

    ReplyDelete
  3. Drazen το ετοίμαζα αρκετό καιρό τώρα. Όσο για τον Dirk που ζήτησες ... κάτι ετοιμάζω για το μέλλον..

    ReplyDelete
  4. Οι νεότεροι πρέπει να το ξεζουμήσουνε και να γνωρίσουνε τον μεγαλύτερο αθλητή που έπαιξε ποτέ το άθλημα

    ReplyDelete

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.