06 June 2011

ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ με τους .... Fantastic 4 !

By p@p@donk   Posted at  2:54 PM   Παναθηναικος 1 comment


Ο Panathinaikos είναι για 9η συνεχή χρονιά και 11η στα 12 χρόνια παρουσίας του Zeljko Obradovic Πρωταθλητής Ελλάδος καθώς κέρδισε χτες τον Ολυμπιακό στην παράταση με 101 - 94 (κανονική διάρκεια 83 - 83) στον 4ο Τελικό της Α1και εδραίωσε με τον καλύτερο τρόπο τη δικιά του ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ. Για να έρθει όμως αυτή η πολύτιμη νίκη χρειάστηκε οι παίχτες του να βγάλουν στο παρκέ τα ..... αστέρια τους καθώς πέραν του μεγάλου τους αντιπάλου χρειάστηκε να ξεπεράσουν και την κακοδαιμονία (όπως και στο 4ο ματς με την Barcelona) καθώς μόλις στα 70 δευτερόλεπτα του άγωνα είδαν τον αρχηγό και ηγέτη τους Dimitris Diamantidis να αποχωρεί με διάστρεμα.
Οι πάντες σοκαρίστηκαν ( όλοι οι book έσπευσαν να αλλάξουν ριζικά της αποδόσεις ) και οι οιωνοί - για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια - δείχναν ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους κόκκινους να αποκαθηλώσουν το βασιλιά. Κάπου εκεί ανέλαβε ο πρώτος της ομάδας των Fantastic 4, ο coach Zeljko Obradovic καταφέρνωντας να κάνει την ομάδα του Diamantidis - αυτό δεν λέμε όλη τη χρονιά - πανάξια Πρωταθλήτρια έστω και χωρίς αυτό. Άλλαξε άρδην τα σχέδια και τις τακτικές του έπαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού με ψηλά σχήματα και οδήγησε το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα. Παράλληλα επέλεξε οι ψηλοί του - στη μονοδιάστατη ανάπτυξη του Olympiacos αποκλειστικά με pick'n'roll, όπως αναλύαμε και χτες - να βγαίνουν με δυναμικά hedge out ώστε να μην επιτρέψει το τελείωμα των φάσεων από τους περιφερειακούς του αντιπάλου αλλά και να προφυλάξει τα 3 εναπομείναντα playmaker Calathes - Nicholas - Tepic. Παρά το γεγονός ότι η ομάδα του ήταν τραγικά άστοχη στα σουτ εντός παιδιάς το ψηλό σχήμα του εξασφάλιζε τα επιθετικά ριμπαουντ και την ανανέωση των επιθέσεων. Παράλληλα ήθελε με αιχμή τον Nicholas να ανάγκασει τον Spanoulis να είναι άμεσα ενεργός και στις δυό πλευρες του παρκέ, καθώς στην επίθεση του Ολυμπιακού τα πάντα ξεκίνουσαν από τα χέρια του. Το ημίχρονο τελειώνει με τους γηπεδούχος προηγούμενους με +2. Η εικόνα του Παναθηναϊκού αν και καλή φώναζε ότι έλειπε ο παίχτης που θα δημιουργήσει ρήγματα αλλά και θα εκτελέσει από την περιφέρεια. Στην τρίτη περίοδο ο Zoch συνεχίζει με ψηλά - έως πολύ ψηλά σχήματα  με Calathes - Sato - Kaimakoglou - Tsartsaris - Maric και προσπαθεί να εκμεταλευτεί τις αλλαγές που κάνουν οι παίχτες του Ολυμπιακού στο Pick'n'Roll και να σημαδεύσει τα missmatch. Στο αμυντικό κομμάτι δοκιμάζει match - up zone είτε 2-3 είτε 3-2 με τον Καϊμακόγλου στην κορυφή αλλά τα τρία guard ( αφού ελλείψη Διαμαντίδη η αμυντική τους αδυναμία περιορίζεται ) και η ευστοχία των παιχτών του Ολυμπιακού στα σουτ 3 πόντων - 7/15 εκείνη τη στιγμή - γέρνουν την πλάστιγγα σ' εκείνο το σημείο υπέρ των ερυθρόλευκων. Κάπου εκεί καταλαβαίνει ότι μόνος του δεν δύναται να κερδίσει τον αγώνα και στρέφεται στου υπόλοιπους 3 των Fantastic - 4.

Κατ΄αρχάς στον νεανία Nick, που αν στη σειρά με την Barcelona έγινε εν μια νυχτί άντρας, χθες το βράδυ έγινε ΗΓΕΤΗΣ και το αφεντικό της ομάδος. Σε αντίθεση με τον τραγικό - για ακόμη ένα παιχνίδι, καθότι ο μοναδικός με αρνητικό rating - Nicholas, ο μικρός οργάνωσε υποδειγματικά το παιχνίδι του Panathinaikos, έβγαλε τρομερή διάθεση στην άμυνα βγάζοντας εκτός ρυθμού τον Σπανούλη και με την εν γένει του αγωνιστική συμπεριφορά οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα του. Παράλληλα απέδειξε όταν η μπάλλα ζύγιζε τόνους ότι έχει τα ψυχικά αποθέματα και την προσωπικότητα να πάρει πάνω του το παιχνίδι να εκμεταλευτεί όλα τα missmatch είτε παίζοντας τους ψηλούς στην ντρίμπλα - με αποκορύφωμα το τελείωμα έπειτα από ραχιαία πάνω στον Μπουρούση δικαιώνοντας το "White Chokolate" που τον ακολουθεί από την Florida -είτε να περάσει την μπάλλα μέσα στους ψηλούς για το εύκολο τελείωμα. Πέρα απ' όλα αυτά έδειξε στόφα ηγέτη - το αποδεικνύουν τα 41:41 λεπτά που σγωνίστηκε έχοντας 16 points, 11 asists και 19 rating - και ατσάλινα νεύρα από την γραμμή των βολών όταν η νίκη κρέμονταν σε μια κλωστή εν αντιθέση με τους μπαρουτοκαπνισμένους και δάφνας φέροντες αντιπάλους τους που λύγισαν υπό το βάρος της πίεσης, αναγκάζοντας τον coach του να πει μετά το τέλος του παιχνιδιού ότι ο Nick ήταν σήμερα Diamantidis - τίτλο τιμής που πρέπει να φέρει με υπερηφάνεια ο μικρός καθώς ο Zoch δεν κάνει συχνά τέτοιου είδους σχόλια.

Ο τρίτος της παρέας έπρεπε να βγάλει στο παρκέ ενέργεια, διάθεση, καθαρό μυαλό, αυταπάρνηση και συνέπεια στο σκοράρισμα. Όλα αυτά ο Panathinaikos τα βρήκε από τον "Iron" Mike Batiste, που με την εμφάνισή και τη διάθεσή του θύμισε κολλεγιόπαιδο σε Summer Camp του NBA, παρά τα 34 έτη και τους πολλούς τραυματισμούς σε γόνατα και μέση. Ήταν αυτός που τράβηξε τον Παναθηναϊκό στο σκορ αυτός που έβγαινε δυναμικά στα hedge out για να σπάσει τα pick'n'roll των αντιπάλων και αυτός που πήρε από το χέρι τους υπόλοιπους δείχνοντάς τους τον τρόπο που παίζουν οι πραγματικά μεγάλοι παίχτες. Ο Batiste είναι εδώ και χρόνια ο πληρέστερος και πολυτιμότερος ψηλός στην Ευρώπη αλλά η χθεσινή του εμφάνιση ήταν κατάθεση ψυχής ( 22 points, 11 rebounds και 8 κερδισμένα φάουλ και 28 rating ) με αποκορύφωμα την κατάρρευσή του στον πάγκο της ομάδας όταν από υπερβάλοντα ζήλο να κόψει τον - επί πολλά έτη συγκάτοικό του - Σπανούλη στο τρίποντο αποβλήθηκε με 5 φάουλ εντελώς εξουθενομένος.

Ο τέταρτος και διόλου έσχατως έκανε την εμφανισή του στην έναρξη του παιχνιδιού ευστοχώντας σε τρίποντο και μετά περίμενε το .... κάλεσμα στον ουρανό του ΟΑΚΑ. Όταν η Gotham City τον κάλεσε, ο Batman έτρεξε να σώσει την πόλη - εν προκειμένου την ομάδα του. Ο άνθρωπος των μεγάλων παιχνιδιών, το παιδί που στα 18 του - το μακρινό 2000 - στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης, ο αθλητής που χαίρεται το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο που το χαίρονταν στα 15 του παίζοντας για τον Ηλυσιακό πραγματοποίησε μια εμφάνιση αντάξια των καλδενών της Ιστορίας καθορίζοντας τον 4ο Τελικό - ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ο ίδιος έκρινε και τον 1ο - ευστοχώντας από τη γραμμά των 3 πόντων. Ο Antonis Fotsis με 6/6 3p, εκ των οποίων τα 5 στην 4η περίοδο και στο έξτρα 5λεπτο της παράτασης, τρομερή δουλειά στην άμυνα και κάνοντας για ακόμα ένα βράδυ όλη τη βρώμικη και αθόρυβη δουλειά είναι , κατά τη γνώμη μας, μαζί με τον Mike Batiste, οι MVP της σειράς των Τελικών.

Ο Panathinaikos, πέρα από το Πρωτάθλημα κέρδισε χτες ακόμα περισσότερα καθώς οι rookies του (Calathes-Vougioukas-Kaimakoglou-Tepic) έγιναν άντρες κατανοόντας την αίαθηση της πραγματικά ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ που καταφέρνει να βγάζει στο παρκέ αυτή την αίσθηση υπεροχής ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες σε μια χρονιά που στο ξεκίνημά της ελάχιστοι την πίστεψαν, στη διάρκειά της την αμφισβήτησαν ακόμα περισσότερο αλλά στο τελείωμά της ΟΛΟΙ μα όλοι υποκλίνονται σ' αυτό το δημιοήργημα του μεγαλύτερου WINNER - μαζί με τον Bill Russell - που ανέδειξε το Παγκόσμιο Μπάσκετ, του coach ZELJKO OBRADOVIC.
Ο Olympiacos από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναζητήσει τα αίτια της αποτυχίας - γιατί περί αποτυχίας πρόκειται - της φετινής χρονιάς μέσα στην ίδια την ομάδα και να προσπαθήσει να την συμπληρώσει, όπως σωστά είπε ο Σπανούλης και όχι να τη διαλύσει στις τέσσερις μεριές του ορίζοντα και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Οι κόκκινοι θα μπορούσαν να κερδίσουν τον χθεσινό αγώνα αν οι παίχτες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η φετινή ομάδα δεν κατέρρεαν κάτω από το βάρος και την πίεση κυρίως στα τελευταία 2 λεπτά της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού. Κατ΄αρχάς ο αρχηγός του Teo Papaloukas, που ήρθε προ 3ετίας στο λιμάνι για να φέρει την αύρα του νικητή, την εμπειρία και το καθαρό μυαλό στην ομάδα, ήταν στους πρώτους 3 αγώνες τραγικός και ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα των ερυθρολεύκων είτε  έπαιζε στο 1 είτε στο 3. Στον 4ο Τελικό και με τον Παναθηναϊκό χωρίς τον Diamantidis, έπαιξε 27 λεπτά ως playmaker έχοντας 7 points, 8 assists και 19 ranking. Παρ' όλα αυτά όταν του δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσει τον αγώνα και να εκπληρώσει την αποστολή για την οποία οι Αγγελοπουλαίοι του προσέφεραν το βασιλικό του συμβόλαιο, κατέρρευσε αστοχώντας και στις δύο βολές - παρότι στη συνέζεια παίζει καταπληκτική άμυνα στον Νίκολας, σε μια σκυταλοδρομία για τον μοιραίο της βραδιάς - και θέτωντας επί της ουσίας τους τίτλους τέλους στην καριέρα του στο λιμάνι, καθώς το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα εναντίον του τόσο από τους φιλάθλους όσο - φαντάζομαι - και από την διοίκηση.
Δεύτερος ο άνθρωπος που ήρθε για ν΄αλλάξει τις ισσοροπίες, η μεγάλη αρπαγή του περασμένου καλοκαιριού ο Vasilis Spanoulis. Ο V-Span σε 33:37 λέπτα συμμετοχής είχε 18 points, 5 assists, 3 turnovers και 16 ranking. Όχι άσχημα νούμερα θα μου πείτε. Κι όμως οι 9 από του 18 πόντους του (το 50% δηλαδή) προήλθαν από δύο 3ποντα το ένα από τα 10 μέτρα στο τέλος του χρόνου επίθεσης, το άλλο από τα 9 μέτρα στο τέλος του παιχνιδιού και από 3 βολές, στην αμέσως προηγούμενη φάση από το φάουλ του Batiste με τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο μερικά δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Αν συνυπολογίσουμε και το λάθος του στο τέλος του παιχνιδιού που χάνει την μπάλλα μέσα από τα χέρια του καταλλαβαίνουμε ότι δεν ανταπεξήρθε στον ρόλο του ηγέτη που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του στα κρίσημα σημεία του αγώνα.
Τρίτος και καταιδρωμένος ο περσινός MVP της κανονικής περιόδου της Euroleague Milos Teodosic, που με την ανοχή του προπονητή του επιδώθηκε - καθ' όλη τη σειρά των Τελικών - σε απονενοημένα διαβήματα με τραγικές επιλογές στην επίθεση, μόνιμη αμυντική αδράνεια και εν γένει συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε ηγέτη ομάδας. Ο απολογισμός του στον χτεσινό τελικό σε 19:36 λεπτά συμμετοχής ήταν 8 points, 3 assists, 2 turnovers και 2 ranking !!!.
Τέλος πάμε στον ιθύνων νους της ομάδας του Πειραιά τον coach Dusan Ivkovic, ο οποίος κατά την παρουσιάσή του στις αρχές της σεζόν είχε δηλώσει ότι η διαφορά της φετινής ομάδος με τις προηγούμενες θα είναι η τακτική υπεροχή από την άκρη του πάγκου. Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο του "Σοφού" του Ευρωπαϊκού Μπάσκετ ο Panathinaikos, σε αυτό το κομμάτι υπερείχε, υπερέχει και θα υπερέχει έναντι οποιασδήποτε ομάδας της Γηραιάς Ηπείρου τίθεται αντιμέτωπή του, όσο καιρό ο άνθρωπος που θα κινεί τα νήματα από την άκρη του πάγκου θα είναι ο θρυλικός - ήδη - Zeljko Obradovic.
Τελευταίο άφησα  από τους ηγέτες του Ολυμπιακού τον Bourousis, που ήταν και ο μοναδικός που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όχι μόνο χτες - είχε ranking 23 - αλλά σε όλη τη σειρά των Τελικών.

About the Author

Sports is about having Fun. Keep that in Mind
View all posts by: Joga Sportivo

1 comment:

  1. sygxaritiria gia tin analysi. basketaki 10000% xoris opadikes apoxroseis kai kafrilikia...

    ReplyDelete

Back to top ↑
Connect with Us

    Market Moves

    About Me

    p@p@donk 2011. Powered by Blogger.

    Translate

© 2013 Joga Sportivo. WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates. | Distributed by Rocking Templates Proudly Powered by Blogger.